U subotu, 7. maja 2016 godine u Sportskoj dvorani „Šumice“ – Novi Beograd održan je prestižni internacionalni turnir tradicionalnog karatea.
Pokrovitelj takmičenja bili su Savez za Tradicionalni karate Srbije i Fudokan savez Srbije, dok je tehnička organizacija pripala Karate klubu “Crvena Zvezda” iz Beograda.
Turnir je upriličen u čast jubileja 45. godina osnivanja imenovanog kluba i 45. godina lojalnosti braće Vladimira i Ilije Jorga Karate klubu “Crvena Zvezda”- Beograd.
Takmičenje je poprimilo međunarodni karakter iz razloga što su učešće na ovom takmičenju podržale i nacionalne federacije: Italije, Švicarske, Slovenije, Kipra, Rumunije, Austrije, Amerike, Rusije i Bosne i Hercegovine. Također, na takmičenju je učestvovao veliki broj ekipa, klubova iz Srbije.
Takmičenje se odvijalo na nekoliko sportskih borilišta u svim uzrasnim kategorijama oba pola u različitim takmičarskim disciplinama, a učestvovalo je 296 takmičara.
Dio reprezentacije tradicionalnog karatea Bosne i Hercegovine je i ovoga puta postiglo dobre rezultate, a osvojeno je ukupno 8 medalja (6 zlatnih, 1 srebrena i 1 bronzana).

Medalje su osvojili:

1. Senahid Bulut 1.mjesto, borbe pojedinačno (muški U21);
2. Senahid Bulut 1.mjesto, Fuku – Go (muški U21);
3. Sađid Bulut 1.mjesto, borbe pojedinačno (juniori);
4. Sađid Bulut 1.mjesto, Fuku – Go (juniori);
5. Armel Abdulahović 1.mjesto, Ko-Go kumite (dječaci 2002.god);
6. Harun Ivković 1.mjesto, kihon (dječaci 2003.god);
7. Harun Ivković 3.mjesto, Jiyu-ippon kumite (dječaci 2003.god);
8. Emel Abdulahović 2.mijesto, kihon (dječaci 2004.god);

Ekipu je predvodio Redžep Građan, dok su ispred TKA BIH sudili: Haris Mulahasanović- međunarodni sudija i Amar Alajmović.
Naredna aktivnost po kalendaru TKA BIH je 14.5.2016., koje će se održati u Sarajevu.

FOTO